ÄLDSTA TV-INSLAGET OM TRÄDSKÄLLARE NÅGONSIN?

Om man får nys om att det finns en TV-film om trädskällare från 1964 och att reportern som gjorde inslaget finns några hus bort, då är det bara att packa sig iväg över och försöka få sig några ord om saken. Jag knackade på hos Gardar Sjödin i Mälarhöjdens (Stockholm) villakvarter, som tillsammans med fotografen Per Åke Blidegård följde Stig Edholm och hans finnspets på tjäderjakt en höstdag 1964 i Tjåmotis, Norrbotten. De fick se dunet yra – flera gånger samma dag och här kommer Gardars egna ord om reportaget.

Du gjorde ett TV-inslag om trädskällarjakt 1964. Det känns väldigt tidigt och unikt – kan du berätta något om det?

  • Javisst. Vid den här tidpunkten arbetade jag för Sveriges Radio Norrbotten där jag var nyanställd. Jag hade kommit upp till redaktionen efter att bland annat ha gjort militärtjänsten i Stockholm och varit iväg en sväng till Kongo på FN-tjänstgöring. Jag hade ju ett intresse för natur, så att jag gjorde inslaget om trädskällare var väl ett resultat av det. Vi hade stora möjligheter att påverka innehållet i rapporteringen och jag har ju senare även gjort en del naturfilmer som exempelvis ”En renskötares vardag” där vi följde en renskötare under ett helt år och som finns tillgängligt hos SVT i deras öppna arkiv. Jag gjorde även ”Vårt vilda arv” där vi växlade inslag både från Alaska och Norrbotten och som innehåller fantastiska scener med lax. Jag minns inte helt säkert, men jag hade nog blivit tipsad om Edholm genom Edvin ”Sarek” Nilsson, en vän som var tillsynsman för Sarek och som även har gjort sig känd som naturkännare och skicklig fotograf.

Kommer du ihåg själva reportaget?

  • Jo, då. Jag minns det väldigt bra, faktiskt. Under mina år som reporter hann jag med en ryslig massa reportage och många har fallit i glömska, men just det här minns jag väldigt tydligt. Det var speciellt. Den dagen som vi hade valt att åka ut på verkade det som att hela Norrbottens tjäderfåglar hade valt att söka sig till området där vi rörde oss och skogen kokade av fågel när vi tog oss fram genom marken som var täckt av ett tunt täcke med pudersnö.

Vad säger du om att göra filmen tillgänglig för SSF:s medlemmar? Känns det något som du kan godkänna?

  • Åh, det känns hedrande och väldigt kul att fler får tillfälle att se reportaget. Blidegård skulle säkert ha gillat det också. Han gick ju tyvärr bort väldigt tidigt – 1979, då i 50-årsåldern. Apropå kul saker, så kan jag ju berätta att dagen avslutades med att Edholm gav oss varsin tjädertupp att ta hem att tillaga. Vi var ju på väg till Kiruna för nya äventyr så vi var lite fundersamma över hur vi skulle göra med dessa tjädertuppar. Till sist löste vi problemet genom att hänga ut dem utanför fönstret på hotellet där vi bodde och även det kan nog ha varit en ganska unik händelse i hotellets historia!

Här har du möjlighet att TV-inslaget om ämnet jakt med skällande fågelhund – som faktiskt kan vara det äldsta i sitt slag i världen. Sevärt till max är det hur som helst utan tvekan!

Kaj Ekroos, SSF Sydsverige

Du kan se filmen på denna länk.

Gardar Sjödin
Efter många reportage minns Gardar Sjödin tjäderjakten med Stig Edholm som något extraordinärt.