Hej alla medlemmar!

Jag tänkte drista mig till att skriva en sommarhälsning till alla medlemmar med positiva nyheter.

Vi går rakt på knock. Fågelföryngringen på mina jaktmarker (västra Hälsingland och Härjedalen) verkar gå mot ett kronår av sällan skådat slag. Alla kollegor på jobbet kommer in på kontoret alldeles lyriska och avlägger samstämmiga rapporter, många och stora fågelkullar!! Jag själv har också sett många fler kullar i skrivande stund än på många år och då var det inte direkt dåligt ifjol heller. Kanske man får uppleva en höst som 1986 igen? På den tiden körde jag skogsmaskin och minns än några kalla höstmornar då man tappade räkningen på hur många fåglar man sett på väg till jobbet. Den stora orsaken då under några år var ju att rävskabben härjade som värst. Det understryker verkligen att predation av framförallt räv faktiskt är största orsak till avgången av skogshöns. Hoppas verkligen att stora delar av landet får samma fina föryngring. Det blir i så fall ett gyllene tillfälle att jaga in sin unghund och för den delen starta sin hund på jaktprov.

Då kommer vi osökt in på min stora käpphäst. STARTA era hundar på jaktprov och gör det under första delen av hösten om så är möjligt. Alldeles för många är dom som först ska ”jaga och se om allt funkar”. Sen står man där hipp happ med lövfallsskygga fåglar och med max otur det vita helv…t upp till knäna. Då gör sig ingen hund rättvis på prov- jag lovar. Jag vill dock i sammanhanget uppmana att man sköter sin barmarksträning av sin fyrbenta kompis på bästa sätt samt att man har en ståndfast hund som man också bör ha skjutit några fåglar för innan man anmäler.

Jag citerar vad en auktoritär provledare vid namn Evert från Arvidsjaur sa efter höstens första utlysta prov för några år sedan beträffande söket på deltagande hundar: ” det verkar som de flesta haft punka på cykeln i sommar”! Kom alltså bra förberedda och gå gärna ett rörligt prov en kväll i början av säsongen istället för att jaga.

Sen vill jag göra ett upprop till alla att vi hjälps åt att hitta en ny redaktör till Ståndskall då Kaj Ekroos efter att mycket förtjänstfullt utvecklat vår klubbtidning tackat för sig. Jag uppmanar ALLA att tänka till och förmå någon person att ställa upp. Det är inget heltidsjobb med kompetenskrav som avskräcker, utan vi söker någon som kan synka insänt material som kommer från oss medlemmar och det är vi ju vi det, allihopa. Det är ju faktiskt så att det är vi alla betalande medlemmar som är SSF. Det finns en hel räcka med duktigt styrelsefolk som lägger ner betydligt mer arbete under ett verksamhetsår, så tveka inte att nappa. Vi garanterar stöttning och för tillfälligt löser vi redaktörskapet ändå. I SSF är inget omöjligt! Kontakta gärna undertecknad om ni känner för att bidra och har eventuella frågor om det.

Beträffande hundträning och ny redaktör så gäller ett gammalt sant uttryck:

Tiden är det ända som är rättvist fördelat på denna jord – den har vi precis lika mycket av allihopa!

Kom ihåg det.

Jag önskar alla en riktigt skön sommar med förhoppning om en fin jakt och jaktprovshöst!

Janne Andersson

Ordförande SSF

Fotnot/bildtext: En fjunig ordförande kunde jaga fågel även på 70- talet!