Jaktprovsstart

Varför ska jag starta min hund på ett jaktprov då jag själv vet hur den fungerar och är nöjd? Samtidigt som det det kan kännas lite jobbigt att någon annan ska bedöma min hund.

Jaktprov är så mycket mer än ett verktyg för aveln, som blir en väldigt bra bonus.

Första provet är alltid lite nervöst, men kommer garanterat sluta som ett väldigt trevligt minne oavsett vilka poäng det blev. Man hinner snacka mycket jakt och hundar med domaren under de 3-4,5 timmar som provet varar. Domare delar ofta och gärna med sig av sin erfarenhet så att du har ännu bättre förutsättningar till nästa jaktprovsstart. Rörande tips och funderingar kring allt vad denna jaktform innehåller kan man aldrig få för mycket av.

Så har du skjutit några fåglar för hunden och ser att den är ståndfast så den inte lämnar fågeln i trädet innan den flyger eller faller, tveka inte att anmäla på ett rörligt prov där du kan gå när och var du vill.

Utlysta prov är bestämda i förväg vilka datum du startar. Nackdelen med de utlysta proven är att man aldrig kan förutse vädret, utan blåser det storm och spöregnar, så går man ut ändå. Fördelarna är ändå flera, provmarkerna är oftast väldigt bra och har många gånger även inventerats innan så det finns fågel.

En annan fördel med de utlysta proven som ej är att förringa är gemenskapen! Du får umgås och diskutera med likasinnade under ett par dagar vilket är lika uppskattat för den rutinerade som den nyblivna trädskällarjägaren. Jaktprov med övernattning kommer garanterat att vara ett minne för livet.

Så tveka inte, anmäl din hund till höstens jaktprov redan nu! På jaktprovssidan kan läsa mer och se alla årets jaktprov. Du kan även skicka in anmälan på samma sida.